16/1/09

Σταματελόπουλος Νικήτας - Νικηταράς ο Τουρκοφάγοςας


Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782 - 1849 )

Νικηταρά –Νικηταρά
Πού ᾽χεις στα πόδια σου φτερά
και στην καρδιά ατσάλι
Νικήτας Σταματελόπουλος. Ελαιογραφία.Ο Νικηταράς,

(Νικήτας Σταματελόπουλος)
Κλασική λαϊκή λιθογραφία, η οποία τυπώθηκε από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ .
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Αθήνα

Νικήτας, επιζωγραφισμένη λιθογραφία, A. Friedel, Λονδίνο – Παρίσι, 1827.


Η Μάχη
του Βαλτετσίου.
Το Τουρκογέφυρο πάνω από το ρέμα του Ταξιάρχη, δεξιά το ύψωμα του Λάκκου, αριστερά η πορεία που ακολούθησε η στρατιά του Δράμαλη.


Μάχη στα στενά
των Δερβενακίων
Θ. Βρυζάκης.


Η στρατιά του Δράμαλη τρέπεται σε φυγή καταδιωκόμενη από τους Έλληνες.


Ο Νικηταράς έσπευσε να ανακόψει την υποχώρηση των Τούρκων προς την Κόρινθο και έτσι στη χαράδρα μπροστά στον Άγιο Σώστη οι Τούρκοι άφησαν περισσότερους από 3.000 νεκρούς.


Ο Νικηταράς
κατακριμνίζει
Τούρκο ιππέα
στα Δερβενάκια.
Σ΄αυτή την περιοχή
Ο Ελληνας αγωνιστής
ανάνέωσε
τον τίτλο του
" Τουρκοφάγου"
(Παρίση,
Εθνική
Βιβλιοθήκη)

.
Στον
'Αγιο
ΣώστηΤο σπίτι του Φέκα -αρχηγείο του Νικηταρά και των άλλων οπλαρχηγών.Από το Προφήτη Ηλία. Αριστερά διακρίνεται το Ναύπλιο. δεξιά ο αργολικός κάμπος και το Άργος.

Πόλεμος της
Τριπολιτζάς
και των πέριξ αυτής
χωρίων,
του Παναγιώτη
Ζωγράφου.

Τριπολιτζά


Το σπίτι του
Νικηταρά
στη Νέδουσα.Δύο όψεις από αναμνηστικό μετάλλιο από κράμα χαλκού για Θ. Κολοκοτρώνη & Νικήτα Σταματελόπουλο, τουΓερμανού Χαρακτη Κόνραντ Λάγγε. Στην εμπόσθια όψη αναφέρεται: " Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Αρχιστράτηγος, Κ. Νικήτας Σταματελόπουλος Στρατηγός", Στην οπίσθια όψη του Μεταλλίου έχει αποτυπωθεί σκηνή εμπνευσμένη από την μάχη στα Δερβενάκια ( 1821. Δώδεκα Μετάλλια K. lange, εισαγωγή Α. τάσσος, επιμέλεια ιστορικών κειμένων. Μελετόπουλος, Αθηναι 1971).
πηγή;http://vatopaidi.wordpress.com/?cat=354131
Έκπληκτος ο πατήρ Διονύσιος του ιερού ναού Παναγιάς Ναυπλίου ανακάλυψε στα κειμήλια του ιερού ναού μια σπάνια εικόνα του Αγίου Αντωνίου με ιδιόχειρη υπογραφή του αγωνιστή της επαναστάσεως του 1821 Νικηταρά Σταματελόπουλου (ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΥ). Στην φωτογραφία της ιστορικής Αγίας Εικόνος του Αγίου Αντωνίου-της Φωτιάς και του πολέμου- δωρεά του Νικηταρά στην ενορία μας που έγινε το 1821 ως αφιέρωμα στον Ι.Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Ναυπλίου- για την ιστορική και καθοριστική για το μέλλον του αγώνα, μάχη και νίκη κατά των Οθωμανών στο Βαλτέτσι, όταν με μισό αριθμό Ελλήνων σε σύγκριση με τους Τούρκους κατάφερε να τους εξοντώσει, τόσο που έπαθε και το χέρι του αγκύλωση από την λαβή του σπαθιού και δεν μπορούσαν να το αποτραβήξουν, θα μας πει ο ιερέας του ιερού ναού και συνεχίζειαπό την ίδια ενορία επίσης ήταν και η σύζυγός του Αγγελίνα.


Η ιερά εικόνα σήμερα φυλάσσεται στον ναό ως κόρη οφθαλμού για να μπορούν και οι νεότεροι να βλέπουν από κοντά αυτή την πανέμορφη εικόνα , αλλά και να θυμούνται πως κάποτε κάποιοι πολέμησαν για να είναι αυτός ο τόπος ελεύθερος .

Ο Νικηταράς και η οικονομική κρίση.

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή πιο γνωστός Νικηταράς ήρωας από τους λίγους της Επαναστάσεως του 1821, πέθανε στην (ψάθα) ζητιανεύοντας στα σοκάκια του Πειραιά.

Η αρμόδια αρχή η οποία χορηγούσε τις θέσεις στους επαίτες, είχε ορίσει για τον ήρωα- επαίτη μια θέση κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και του επέτρεπε να επαιτεί κάθε Παρασκευή!

Ήταν τόση η φτώχεια του σχεδόν τυφλού πλέον στρατηγού- η πολιτεία δεν του είχε δώσει σύνταξη- ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί για την άρρωστη γυναίκα του- εκείνος μπορούσε να αντέξει την πείνα περισσότερο-.

Η περιπέτεια του ήρωα έφθασε στα αυτιά πρέσβη Μεγάλης Δύναμης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνησή του. Έτσι κάποια στιγμή απεσταλμένος της πρεσβείας βρέθηκε στη θέση που ζητιάνευε ο στρατηγός.

Μόλις ο Νικηταράς τον τον αντιλήφθηκε μάζεψε αμέσως το απλωμένο του χέρι!

-Τι κάνετε στρατηγέ μου; Ρώτησε ο απεσταλμένος.

-Απολαμβάνω την ελεύθερη πατρίδα! Απάντησε περήφανα ο ήρωας.

-Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στο δρόμο;

-Η πατρίδα μου έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά αλλά εγώ έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πώς περνάει ο κόσμος. αντέτεινε ο περήφανος Νικηταράς.

Είδε και απόειδε ο ξένος και γύρισε να φύγει χαιρετώντας ευγενικά.

Φεύγοντας όμως, άφησε να του πέσει ένα πουγγί με χρυσές λίρες ώστε να μην προσβάλει τον πάμφτωχο στρατηγό.

Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγγί το ψηλάφισε και φώναξε στον ξένο. Σου έπεσε το πουγγί σου. Πάρτο για να μην το βρει κανείς και το χάσεις!

Μακάρι τέτοια παραδείγματα να γίνουν και σήμερα φωτεινοί φάροι στη δύσκολη πορεία μας και έξοδος στα αδιέξοδα.

Στο κάτω μέρος της Αγίας Εικόνος αναγράφεται

ΔΕΗΣΙΣ ΝΙΚΗΤΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 1821
Η προτομή
του Νικηταρά
στη Νέδουσα.Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.
ΠαύλοςΒρέλλης
Μουσείο Ελληνικής
Ιστορίας
Κέρινο ομοίωμα
του Νιοκηταρά
Σταματόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου