13/1/09

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Ο Γέρος του Μοριά
Τα πιο δημοφιλή νωρίς επαναστατική σημαία, που συνδέεται με την οικογένεια Κολοκοτρώνης

Ο Θ. Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με σχέδιο που δημοσιεύθηκε το 1827 στο Παρίσι από τον A. Friedel και θεωρείται από τις πιο πιστές απεικονίσεις του ήρωα.
πηγή:
Τα πάντα είναι ΕλλάδαΘ. Κολοκοτρώνης. Εγχρωμη λιθογραφία. Giovanni Boggi
Ο όρκος του Κολοκοτρώνη στη Ζάκυνθο , φανταστική σύνθεση του Θεόφιλου Δ. Τσόκου 1849.
Ο υποψήφιος Φιλικός ορκίζεται από έναν ιερέα πάνω σε ένα εικόνισμα της Παναγίας.

Κατηχήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1818 από τον Αναγνωσταρά Παπα-Γεωργίου και ορκίστηκε από τον ιερομόναχο Άνθιμο Αργυρόπουλο (το κελί δεν σώζεται σήμερα) της μικρής εκκλησίας "του Αγίου Γεωργίου των Λατίνων"(ιδιόκτητου ορθόδοξης οικογένειας ) ή των "Φιλικών", στο "Ψήλωμα , προς το κάστρο Στον ίδιο χώρο ορκίστηκαν Νικηταράς, Πλαπούτας , Γρίβας κ.α.

Αντώνιος Μαρτελαος

Ο Κολοκοτρώνης όταν του δινόταν ευκαιρία παρακολουθούσε μαθήματα από τον ιεροδιάκονο Αντώνιο Μαρκελάο, στέλνοντας σ΄ αυτών και τα δυό του αγόρια Πάνο και ΓενναίοΟ Κολοκοτρώνης ορκίζει το γιό του Γενναίο.
Διονυσίου Τσόκου.
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.
Έφιππος, αγέρωχος, με την αυτοπεποίθηση του γνώστη των στρατηγικών τεχνασμάτων του εχθρού, ο Κολοκοτρώνης οδηγεί τους αγωνιστές στην μάχη (πίνακας του Ν. Βαρβέρη, συλλογή Κουτλίδη)
πηγή: Τα πάντα είναι Ελλάδα


ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Ο Στρατηγός Θ. Κολοκοτρώνης εις τον κάμπον της Λέρνης Λίμνης ΘΕΟΦΙΛΟΣΠετρόμπεης Μαυρομιχαλής ΚολοκοτρώνηςΤο σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι
το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνητο σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η περικεφαλαία και το σελαχλίκι του Κολοκοτρώνη (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Πιάτο από πορσελάνη
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝΑπό την Σελίδα

Είμαι ξένος, αλλά όχι πολύ… « Η καλύβα ψηλά στο βουνό


Η εκκλησία της Παναγίας, αυτή που χτίστηκε με τη φροντίδα του Κολοκοτρώνη, στα 1837

Κολοκοτρώνης Θ. « ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ


Αυτός ο ωραία στημένος Κολοκοτρώνης βρίσκεται κοντά στην διασταύρωση Βείκου και Γαλατσίου.Δηλαδή στην άνοδο, από την Πατησίων, της Γαλατσίου.


Θ. Κολοκοτρώνη, έξω από τον σταθμό τραίνου στο Ηράκλειο.


Κηφισίας, ΜαρούσιΚολοκοτρώνης Θ. « ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ

Χολαργός
Χαλάνδρι

Στρ/χου Καραϊσκάκη ( Χαϊδάρι )


Νέα Φιλαδέλφεια ( Αττικής )


Εθνικής Αμύνης ( Παπάγου )

ΒριλήσσιαΣτη βάση της προτομής η αναπαράσταση της μάχης του Βαλτετσίου
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης του Κωνσταντίνου και της Γεωργίτσας (Ζαμπιάς, Τζατζιάς), το γένος Κωτσάκη, προεστού της Αλωνίσταινας, γεννήθηκε στις 3-4-1770 (Δευτέρα της Λαμπρής) κάτω από ένα δέντρο (βελανιδιά) στο βουνό Ραμοβούνι της Μεσσηνίας.


Ναύπλιο - ΄Εφιππος Ανδριάντας Κολοκοτρώνη
Κεντρική Πλατεία - Ναύπλιο

Ανδριάντας του Κολοκοτρώνη στην Χ.ΑΝ.Θ Θεσσαλονίκης. Δωρεά του Συνδέσμου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης. ΄Ετος τοποθέτησης 1982.

Ο ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη. Εκεί έχουν εναποτεθεί τα οστά του.


Μεταφορά των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη, δοξολογία στον Μητρ. Ναό του Αγ. Βασιλείου, 10 Οκτ. 1930. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)


Ανακομιδή στη Τρίπολη των λειψάνων του Θ. Κολοκοτρώνη με το τραίνο, 10 Οκτ. 1930, σιδ. σταθμός Τρίπολης. Διακρίνεται στο κέντρο ο μετέπειτα δικτάκτορας Ι. Μεταξάς. Φωτ. Δ. Σαλαπάτας. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)


Εορταστικές τελετές στην πλ. Αρεως για την άφιξη των οστών του Θ. Κολοκοτρώνη και την ταφή τους στον ναό του Προφήτη Ηλία, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. (φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)
Παλιές Φωτογραφίες 2 - ARCADIA Project

Η πλατεία Άρεως
Στο κέντρο της Πλατείας δεσπόζει ο αδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στη βάση του οποίου έχουν τοποθετηθεί τα οστά του.
Κολοκοτρώνης -Παπαφλέσσας -Πετρόμπεης
Άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια
Ανδριάντας στην Δραμπάλα Γορτυνίας.Ανδριάντας στην Δραμπάλα Γορτυνίας.Ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Πλατεία Παλαιάς Βουλής. Οδός Σταδίου. Αθήνα


Στις 9 Φεβρουαρίου 1954 ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην Παλαιά Βουλή

Ο ανδριάντας αυτός, είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου και αποτελεί αντίγραφο του ανδριάντα, που στήθηκε το 1901 στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Το αντίγραφο του στην Αθήνα στήθηκε το 1904.
Ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Πλατεία Παλαιάς Βουλής. Οδός Σταδίου. ΑθήναΤο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, φιλοτέχνημα του Σώχου. Στην βάση του φαίνεται ένα από τα δύο ανάγλυφα. Κατασκευάστηκε το 1900 στο Παρίσι και στήθηκε το 1904 στην Αθήνα


Ανδριάντας Θεοδώρου Κολοκοτρώνη ,Πύργος ΗλείαςΠλατεία Κολοκοτρώνη, 1955-60, φωτ. Κομποχόλης(φωτογραφικό αρχείο Ζαχ. Ζαχαρόπουλου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου