2/1/09

ΣΦΑΓΕΣ-θΥΣΙΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ




















































ARY SCHEFFER (1795-1858) ΣΟΥΛΙ













A.G. DECAMPS (1803-1860)














" Η Σφαγή "
Πίνακας του Xydakobe( Ρώσος ζωγράφος )
Μουσείο Μπενάκη





















Σφαγές από τους τούρκους στους δρόμους των Χανίων (Δημοσίευση: "Petit Parisien").











Χρήστος Καψάλης (1751-1826). Ήταν Πρόκριτος (κοινοτικός άρχοντας επί Οθωμανικής κυριαρχίας) του Μεσολογγίου και διέθεσε όλη του την περιουσία για την επιτυχία τού σκοπού τής Επαναστάσεως.

Το βράδυ τής ηρωϊκής «Εξόδου» ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη στην οποία είχαν καταφύγει άρρωστοι και γυναικόπαιδα. Μαζί τους ανατινάχθηκαν και περίπου 100 Οθωμανοί και Αλβανοί, τους οποίους είχε καταφέρει να προσελκύσει κοντά στην αποθήκη με την πυρίτιδα.









Η τελευταία μετάληψη των Μεσολογγιτών.











Ο «Χορός του Ζαλόγγου» (παραμονές Χριστουγέννων 1803) αποτελεί αιώνιο σύμβολο για τη γυναίκα που προτιμά το θάνατο από την ατίμωση και τη δυστυχία. Τη γυναίκα-ηρωίδα που «της Ελευθερίας ο έρως» τη σπρώχνει να θυσιάσει τον εαυτό της και τα παιδιά της, να αποχαιρετήσει παντοτινά «τη γλυκιά ζωή» και τη «δύστυχη πατρίδα». «Στη στεριά δε ζει το ψάρι ούτ’ ανθός στην αμμουδιά / κ’ οι Σουλιώτισσες δε ζούνε μέσ’ τη μαύρη τη σκλαβιά». Η πρώτη σέρνει το χορό, φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού, πηδάει και χάνεται στα βάθη του. Την ακολουθούν με τον ίδιο τρόπο, πάντα τραγουδώντας και χορεύοντας, η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη… Γύρω ακούγεται το μουγκρητό του ανέμου, που στροβιλίζει το χιόνι κι ανακατεύεται με το τραγούδι…

Την ίδια χρονική στιγμή(Δεκ. 1803), η Δέσπω Σέχου-Μπότση, σύζυγος του Γιωργάκη Μπότση, κυνηγημένη από τους Τουρκαλβανούς, μετά τη συνθηκολόγηση του Αλή Πασά με τους Σουλιώτες, οχυρώθηκε με τις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της στον πύργο του Δημουλά στη Ρηνιάσα και ύστερα από σθεναρή αντίσταση ανατίναξε τον πύργο, για να μην παραδοθούν στον εχθρό.

Από τις Σουλιώτισσες ξεχώρισαν άλλες δυο, οι οποίες υπήρξαν οι διασημότερες από τις άλλες, καταφέρνοντας να περάσουν τα ονόματά τους στο δημοτικό τραγούδι κι από εκεί στη σφαίρα του θρύλου. Η Μόσχω Τζαβέλα, σύζυγος του Λάμπρου, κατέχει τον τίτλο της «γυναίκας του Σουλίου». Ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη ηρωίδα του Σουλίου. Με βαριά καρδιά έδωσε στο χέρι του αιμοβόρου Αλή Πασά τον πρωτότοκο γιο της Φώτο, για θυσία, και έβαλε πάνω από τον ίδιο της το γιο την αγάπη της για την πατρίδα. «Το παιδί μου είναι παιδί του Σουλίου και σα γλιτώσει το Σούλι γλιτώνει και το παιδί μου»,είπε χαρακτηριστικά στον πασά.





















ΧΙΟΣ














Η σφαγή της Χίου, 1824, Μουσείο Λούβρου, Παρίσι
Οι σφαγές της Χίου
Ευγένιος Ντελακρουά













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου