Κληρικός και δάσκαλος συνέβαλε στην εκπαιδευτική προσπάθεια των λογίων της εποχής του, καθώς και στην οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης. Ασχολήθηκε με την εκδοτική επιμέλεια, τη μετάφραση και τη συγγραφή μεγάλου αριθμού έργων και διετέλεσε εκδότης του περιοδικού Ερμής ο Λόγιος, ενώ αργότερα υπήρξε αρχηγικό μέλος της Φιλικής Εταιρίας συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα του 1821.
Τήν 1η Μαϊου του 1821, ανήμερα του Πάσχα, κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία και έλαβε μέρος σε όλες τις μετέπειτα μάχες στην περιοχή. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στην Θεσσαλία κατέφυγε στον Νότο και διορίσθηκε μέλος του Αρείου Πάγου. Συμμετείχε σε όλες τις εθνοσυνελεύσεις, αλλά ύστερα παραμερίστηκε και έγινε σχολάρχης στην Τήνο και την Σύρο , όπου και πέθανε το1828.
Στη Θετταλομαγνησία και το Πήλιο επανεστάτησε ο Άνθιμος Γαζής με τους εντοπίους οπλαρχηγούς, τον Βασδέκη, το Γαρέφη και άλλους και ύψωσε την σημαία της ελευθερίας. Η σημαία αυτή ήταν λευκή με κόκκινο σταυρό και με τέσσερις μικρότερους σταυρούς στα λευκά τετράγωνα της σημαίας.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821
http://www.apologitis.com/gr/ethnic.htm#%CE%91%CE%9D%CE%98%CE%99%CE%9C%CE%9F%CE%A3 Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ ΟΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ - ΦΩΤΟ Ν. ΒΑΒΑΝΕΛΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου