29/8/10

Γιαγτζής Νικόλαος ή Αναγνώστης (1786-1875)

Έμπορος και αγωνιστής του 1821, γεννημένος στη Άμφισσα. Γόνος ευκατάστατης εμπορικής οικογενείας, σπούδασε στη Ιταλία, όπου ήρθε σε επαφή με τις εθνικοαπελευθερωτικές ιδέες, οι οποίες εκείνη την εποχή κυριαρχούν στους φιλελεύθερους ευπωπαϊκούς κύκλους.

Το 1818 επέστρεψε στην πατρίδα του και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία, συμβάλλοντας πολύ στην ιδεολογική και υλική προετοιμασία της Επανάστασης. Μετέσχε στην κρίσιμη για την έναρξη της Επανάστασης σύσκεψη στο Μοναστήρι Προφήτη Ηλία Σαλώνων στις 24 Μαρτίου 1821.

Πολέμησε με δικό του στρατιωτικό σώμα σε πολλές μάχες στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο, ενώ βοήθησε και στον ξεσηκωμό των νησιών. Ενίσχυσε κατ΄ επανάληψη οικονομικά τον Αγώνα, δίνοντας ως και τα τελευταία του χρήματα στις πλέον κρίσιμες στιγμές της Επανάστασης (1826). Έφερνε από τα Επτάνησα πολεμοφόδια για τις ανάγκες των αγωνιστών και με τον Μακρυγιάννη φρόντισαν για την προστασία των αμάχων κατά την κάθοδο της στρατιάς του Δράμαλη. Με το τέλος του Αγώνα εγκαταστάθηκε στην αναπτυσσόμενη Ερμούπολη, διακριθείς στο εμπόριο και αναπτύσσοντας κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα.

Διετέλεσε δήμαρχος Ερμούπολης (1850-53), αλλά για οικογενειακούς λόγους σταδιακά αποσύρθηκε από τα κοινά. Άφησε πεθαίνοντας τη μεγάλη περιουσία του στη γενέτειρά του Άμφισσα, με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία εκπαιδευτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου