22/2/12

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ



Η Μονή άρχισε να χτίζεται το 1794 από μια μικρή ομάδα μοναχών του κινήματος των «Κολλυβάδων».


Επικεφαλής της ομάδος ήταν ο Ιερομόναχος Νήφων, κατά τον κόσμο Νικόλαος «εκ της γενεάς των Νικολαράδων», ο οποίος γεννήθηκε το 1736 στα Πατρικά της Χίου. Ο Νήφων, φεύγοντας λόγω της έριδας των «κολλύβων» από το Άγιο Όρος, ίδρυσε, το 1775, στην Ικαρία, την Μόνη της Ευαγγελιστρίας.















Ι.ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Τον Σεπτέμβρη του 1807 στην συνέλευση που έγινε των καταδρομέων και κλεφταμαρτωλών οπλαρχηγών παρουσία του Θ.Κολοκοτρώνη, Μιαούλη, Παπαθύμιου Βλαχάβα, Νικοτσάρα και του διδασκάλου του Γένους Επιφάνιο Δημητριάδη και άλλων. Ο Όσιος Νήφων ηγούμενος και ιδρυτής της Μονής. Ευλόγησε τον όρκο της Ελευθερίας με την γαλανόλευκη σημαία που φιλοτεχνήθηκε και υφάνθηκε στην Μονή όπου και υψώθηκε πρώτη φορά από τον αρχηγό των μαύρων καραβιών τον Γιάννη Σταθά .Ο Σταθάς μαζί με τον Νικοτσαρά και τον πειρατικό στολίσκο τους έβρισκαν συχνά καταφυγή στην Μονή.




H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807.

Σ’ αυτή ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο – Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Πηγή ¨Η ιστορία της Ελληνικής Σημαίας. Ένα κομμάτι από το παρελθόν μας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου