25/11/16

Μπουνπουλινα Λασκαρινα - Πινοτση
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1776-1825), κόρη του Σταυριανού Πινότση, του υδραίου καπετάνιου, που φυ
λακίστηκε για αντίσταση κατά των Τούρκων
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις φυλακές του Επταπυργίου όπου πήγε να επισκευτεί η μητέρα της Σκεύω τον σύζυγο της και πατέρα της Μπουμπουλίνας όπου και βαπτίστηκε "Λασκαρίνα" από το δεκάχρονο φυλακισμένο αγόρι , τον Παναγιώτη Μούρτζινο κι έζησε στις Σπέτσες।
Ο άντρας της, που ήταν πλοίαρχος , σκοτώθηκε σε μια ναυμαχία με Αλγερίνους πειρατές και της άφησε τεράστια περιουσία. Αυτή ναυπήγησε τρία μικρά πλοία και τον “Αγαμέμνονα”, που ήταν το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο πολεμικό πλοίο. Με την έναρξη της Επανάστασης έπλευσε στο Ναύπλιο και συμμετείχε στον αποκλεισμό του. Πήρε μέρος σε πολλές συγκρούσεις.
Με την παράδοση του Ναυπλίου το 1825 επέστρεψε στις Σπέτσες και αποσύρθηκε από την ενεργή πολεμική δράση. Εκεί σε κάποιον καυγά σκοτώθηκε από μια σφαίρα μάλλον κατά λάθος.

Απεικονίζεται ο πίνακας του ζωγράφου Von Hess, που εμφανίζει τη Λασκαρίνα Mπουμπουλίνα (1771 - 1825), να συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου, κατά τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως, επιβαίνουσα του Πλοίου «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» , το οποίο ναυπηγήθηκε το 1820 στην πατρίδα της, τις Σπέτσες, με έξοδα της ίδιας.
Λιθογραφία του 1827 από τον Adam de Friedel, που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα.


Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα
Ρωσική χαλκογραφία.
Μουσείο Μπουμπουλίνας, Σπέτσες.                                        Το σπίτι της Μπουμπουλίνας

Μουσείο Μπουμπουλίνας ΣπέτσεςΑρχειακό υλικό και διάφορα αναμνηστικά στο Μουσείο Μπουμπουλίνας.


                                    Άγαλμα της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.


H σημαία που σήκωσε η Μπουμπουλίνα στην ναυαρχίδα της τον "Αγαμέμνονα" (ήταν το μεγαλύτερο ιστιοφόρο της εποχής του με 19 κανόνια) δηλώνοντας την συμμετοχή του στόλου της στην Επανάσταση.

Μουσείο Μπουμπουλινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου