19/1/09

Παπαφλέσσας

Γρηγόριος Δικαίος η Παπαφλέσσας


Η τελευταία υπογραφή του Παπαφλέσσα


Το τελευταίο γράμμα


http://www.flessas.eu/Readytopublish/Papaflessas2.pdf
ΤΟ ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΠαπαφλέσσας, Γρηγόριος ο Δικαίος

Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος ο Δίκαιος ο οποίος κατήγετο εκ μιας των εξοχότερων οικογενειών της επαρχίας Μεγαλουπόλεως και εγεννηθη εις το χωρίον " Πολιανή" του δήμου Αμφείας. Δίκαιοι δεν ονομαζόταν όλοι οι απόγονοι της οικογενείας ταύτης και μετωνομασθήσαν Φλεσαίοι από τις λέξεις ως Εφεσίους, αναφερομένης εις τις πράξεις των Αποστόλων, και μη ορθώς προφερομένης εν την εκκλησία της πατρίδος των Εφλεσίους, είτε Φλεσίους, και μετά ταύτα Φλεσαίους. Ο Δημήτριος από την δεύτερη γυναίκα του Κωνσταντίνα και καταγομένης από του γένους Ανδροναίων εγέννησε δέκα τέκνα. Ενα από τα παιδιά αυτών ο Γρηγόριος ο Δίκαιος ο γνωστός Παπαφλέσσας

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

23 Μαρτίου 1821, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας


Μετά την απελευθέρωση της πόλης, στο ναό των Αγίων Αποστόλων (κρατούσα άποψη) θα τελεστεί δοξολογία, στην οποία 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν τις σημαίες των αγωνιστών και τους όρκισαν για τον απελευθερωτικό τους αγώνα. Στην εικόνα αναπαράσταση της δοξολογίας, σε πίνακα του Ε. Δράκου
Ενας από τους φλογερούς υποκινητές για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ήταν και ο Παπαφλέσας.


Η μάχη στο ΜανιάκιΟ Παπαφλέσσας, επικεφαλής του ελληνικού επαναστατικού σώματος, μάχεται τον στρατό του Ιμπραήμ στο Μανιάκι. Λιθογραφία τυπωμένη στο Παρίσι.
Παπαφλέσσας. Η γκραβούρα φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι έπειτα από επιθυμία του Κωνσταντίνου Γιάγκου Φλέσσα (καπετάνιου) νομικού και βουλευτή Μεσσηνίας, εγγονό του Νικήτα Φλέσσα, για να κατασκευαστεί η προτομή του.


Το Φίλημα

Σύνθεση που αποδίδει τη θρυλούμενη σκηνή του ασπασμού του νεκρού Παπαφλέσσα (Γρηγορίου Δικαίου) από τον Ιμπραήμ πασά, μετά την φιλόδοξη αλλά αποτυχημένη αναμέτρηση στο Μανιάκι (Μάϊος 1825).


Ελαιογραφία του Α. Γεωργιάδη, 1960, αρ.κατ: 8151

Η προτομή του Παπαφλέσσα, στην πλατεία 23ς Μάρτη. Καλαμάτα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς όπου έπαιξε σε παραγωγή της Φίνο Φιλμςτ & Τζέημς Πάρης το ρόλο του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου