2/1/09

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΜετάλλιο ΝΑΥΤΙΚΗ Γενική Υπηρεσία σε GREET JOHN Pte Πλοίο RM DARTMOUTH, Ναυαρίνου 20-10-1827
Μετάλλιο (2001) με τον Κολοκοτρώνη στον ορείχαλκο Εκδίδεται από τη Βουλή των Ελλήνων για τα 180 χρόνια λειτουργίας από την Ελληνική Επανάσταση
Μετάλλιο (2001) με τον Κ. Κανάρης στον ορείχαλκο Εκδίδεται από τη Βουλή των Ελλήνων για τα 180 χρόνια λειτουργίας από την Ελληνική Επανάσταση
Μετάλλιο (2001) Με το Γ. Καραϊσκάκης στον ορείχαλκο Εκδίδεται από τη Βουλή των Ελλήνων για τα 180 χρόνια λειτουργίας από την Ελληνική Επανάσταση


Μετάλλιο (2001) Με την Μαντώ Μαυρογένους σε ορείχαλκο Εκδίδεται από τη Βουλή των Ελλήνων για τα 180 χρόνια λειτουργίας από την Ελληνική Επανάσταση

Θυρεός Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ: Απεικονίζεται χέρι ανδρός που κρατά αναμμένο πυρσό με φόντο τουρκικό ιστιοφόρο πλοίο, συμβολίζοντας περαιτέρω τη φλόγα της ελληνικής ψυχής που «πυρπόλησε» τα τουρκικά σχέδια για κυριαρχία στο Αιγαίο.


Θυρεός Φ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ: Aπεικονίζονται το κάστρο της παλαιάς πόλεως του Ναβαρίνου (η σημερινή Πύλος) και κάτω απ' αυτό, δύο δελφίνια που έχουν ανάμεσά τους τρίαινα.


Το κάστρο παραπέμπει στη Ναυμαχία που έγινε στον ομώνυμο όρμο (20 Οκτωβρίου 1827), κατά την οποία οι προστάτιδες δυνάμεις (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία) κατέστρεψαν ολοσχερός τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, υπο τον Ιμπραήμ πασά, γεγονός που σήμαινε την απαρχή της ελευθερίας της Ελλάδας.

Τα δελφίνια συμβολίζουν την εξοικείωση των Ελλήνων με τη θάλασσα και η τρίαινα, τη ναυτική ισχύ.

Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που παροπλίσθηκε το 1991.

Θυρεός Φ/Γ ΥΔΡΑ: Απεικονίζεται η σημαία που ύψωσε ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, το 1821, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως στο νησί. Φέρει παράσταση, αποτελούμενη από αντεστραμμένη ημισέληνο στην οποία επικάθονται:

α.. Το σύμβολο της Χριστιανικής Πίστης, o Σταυρός
β. Λογχοφόρο ακόντιο με σημαιάκι, στο οποίο αποτυπώνεται το κεφάλι αρχαίου ΄Ελληνα πολεμιστή.
γ.΄Αγκυρα με φίδι που περιελίσσεται σε αυτήν, έχοντας στραμμένο το κεφάλι του στο θείο οφθαλμό.

Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που έδρασε στο Β΄ Παγκόσμιο ΠόλεμοΘυρεός Φ/Γ ΨΑΡΑ: Aπεικονίζεται η σημαία που ύψωσαν οι κάτοικοι του νησιού, υπό το Σπετσιώτη Πλοίαρχο Γκίκα Τσούπα, κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως στο νησί, ανήμερα το Πάσχα (10 Απριλίου 1821).

Διαφέρει από το θυρεό της Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ» μόνο ως προς τη φορά της άγκυρας (στην αντεστραμμένη ημισέληνο επικάθεται η βάση της) και τη θέση του πουλιού (πιό κοντά στο κεφάλι του φιδιού).

Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που έδρασε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Θυρεός Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ: Aπεικονίζεται η σημαία που ύψωσαν οι κάτοικοι του νησιού,κατά την κήρυξη της Επαναστάσεως, στις 3 Απριλίου 1821. Φέρει παράσταση αποτελούμενη από:

α. Αντεστραμμένη ημισέληνο, στην οποία επικάθονται σταυρός και λογχοφόρο ακόντιο.
β.΄Αγκυρα και περιελισσόμενο σε αυτήν φίδι, προς το κεφάλι του οποίου κατευθύνεται ένα πουλί.

Το πρώτο τμήμα της παραστάσεως συμβολίζει το θρίαμβο του Ελληνικού έθνους επί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι όμοιος με το θυρεό του ομώνυμου Αντιτορπιλικού, που έδρασε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θυρεός Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ


Απεικονίζεται ο πίνακας του ζωγράφου Von Hess, που εμφανίζει τη Λασκαρίνα Mπουμπουλίνα (1771 - 1825), να συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου, κατά τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως, επιβαίνουσα του Πλοίου «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» , το οποίο ναυπηγήθηκε το 1820 στην πατρίδα της, τις Σπέτσες, με έξοδα της ίδιας.
Ο Φοίνικας υπήρξε το πρώτο ελληνικό νόμισμα που κόπηκε το 1828, την περίοδο που ήταν Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη.
Fotopoulos, D., Delivorrias, Ang., Greece at the Benaki Museum, Benaki Museum, Athens 1997, σ. 590, εικ. 1042.
© Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.
Ρήγας ΦεραίοςΓεώργιος Καραίσκακης

Κωνσταντίνος Κανάρης

Μαντώ Μαυρογένους.


Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα50 δραχμές
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλινα

500 δραχμές
Το 1945
Ο Ιωάννης Καποδίστριας

100 δραχμές
Το 1944Ο Κωνσταντίνος Κανάρης
1.000 δραχμές
Το 1944 σε καφέ, πρώτος τύποςΟ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
1,000 δραχμές
Το 1944
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
5000 δραχμές
το 1997
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Ἀναμνηστική ἔκδοση 150ετηρίδας ἀπό τήν Ναυμαχία τοῦΝαυαρίνουἈναμνηστικ1η ἔκδοση 150ετηρίδας ἀπό τήν Ναυμαχία τοῡ Ναυαρίνου.100 χρόνια από την έξοδο του ΜεσολογγίουΜονή Καλτεζων, Μαντινείας,
26 Μαΐου 1821

Άγιοι Απόστολοι εκκλησία,
στην Καλαμάτα, τη δήλωση του πολέμου της ανεξαρτησίας, 23.3.1821


20 Μαϊου 1825
η μάχη στο Μανιάκι,
Ο Παναγιώτης Ζωγράφος,
και ο Παπαφλέσσας
με τους άντρες του
εναντίον του Αιγυπτιακού
στρατού του Ιμπραήμ Πασσά.
Αγία Λαύρα
Έξοδος του Μεσολογγίου
Ο όρκος, ελαιογραφία
του Δ. Τσόκου (1849).Κίτσος Τζαβέλας 1979

Ο Παπαφλέσσας
στο Μανιάκι 1825.
Ελληνικό γραμματόσημο
του 1975Πατριάρχης της
Κωνσταντινούπολης
Γρηγόριος Ε΄
Τον σκότωσαν οι Τούρκοι
Μεγάλο Σάββατο 1821


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Θεόδωρος ΚολοκοτρώνηςΚληρικός ορκίζει πολεμιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου