15/10/10

Δημήτριος Παπανικολής
Ο Δημήτριος Παπανικολής. Πίνακας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
ΧΑΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΑΜΠΡΑ ΚΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΣ ΔΙΑ ΠΥΡΠΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣ ΕΡΕΣΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΙΚΡΟΤΟ 88 ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΤΗΝ 27η ΜΑΙΟΥ 1821


Η πρώτη πετυχημένη πυρπόληση, της τουρκικής ναυαρχίδας ,( τουρκικού δίκροτου στο λιμάνι της Ερεσσού) από τον Παπανικολή, στις 27 Μαΐου του 1821 στην Ερεσό. Πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη.
Σπαθί ΠαπανικολήΟ Δ. Παπανικολής (προτομή) Πεδίον του ΆρεωςΤο Μεγανήσι ήταν κατά την αρχαιότητα το νησί των Ταφίων ή το νησί Αστερίς. Στον Όμηρο εμφανίζεται για πρώτη φορά ως το νησί των Ταφίων, χαρακτηριστικά δε αναφέρει ο Όμηρος, ότι ο Οδυσσέας εμπιστεύτηκε τα πλοία του στο βασιλιά Μέντορα των Ταφίων, φεύγοντας για την Τροία.

Εδώ στο Μεγανήσι είναι το σπήλαιο που κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής, για να μη το εντοπίζουν οι εχθροί. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του, για να γλυτώσουν από τους πειρατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου