13/1/09

Γεώργιος Καραϊσκάκης - ο σταυραετός της Ρούμελης

Τοιχογραφία στο κτήριο της βουλήςΟ Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780-1827) ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Ελληνικής Επανάστασης. Γιος μιας καλόγριας, από άγνωστο πατέρα, γεννήθηκε στο χωριό Μουζάκι της Θεσσαλίας και από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την τόλμη και την εξυπνάδα του. Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Το 1826 ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου, διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας κι άρχισε τις επιχειρήσεις του εναντίον του Κιουταχή. Στις αρχές του 1827 είχε ελευθερώσει ολόκληρη τη Στερεά, εκτός από το Μεσολόγγι, τη Βούιτσα και τη Ναύπακτο. Τον Απρίλιο του ίδιου τελειωτική επίθεση εναντίον του Κιουταχή. Αλλά στις 22 Απριλίου στο Νέο Φάληρο τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε την άλλη μέρα.χρόνου σχεδίαζε μεγάλη 

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης


Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα, 1855
Λάδι σε μουσαμά 145 εκ. x 178 εκ., Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
O Kαραϊσκάκης στο λόφο της Καστέλλας δίνει οδηγίες για την προετοιμαζόμενη γενική ε πίθεση κατά του Κιουταχή. (Εθνική Πινακοθήκη).

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ορμά έφιππος προς την Ακρόπολη (1844) Γεώργιος Μαργαρίτης

http://www.eikastikon.gr/zografiki/margaritis.htmlΗ έξοχη ζωγραφιά του Θεόφιλου δεν αφορά στη Μάχη των Βασιλικών. Απεικονίζει τον Καραϊσκάκη, επικεφαλής των Ελλήνων, να καταδιώκει τον Κιουταχή και τους Τούρκους απ' την Αθήνα το 1826

Ο Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιουταχήν έργο του Θεόφιλου

Στις 24 Νοεμβρίου 1826, Καραϊσκάκης συντρίβει Turkoalbanians στην Αράχοβα, σκοτώνοντας περισσότερους από 2000 συμπεριλαμβανομένων των ηγετών Mustafabeis και Kehagiabeis.
Στην Αράχωβα

Στον Ιστορικό χώρο του Πύργου Παλατάκι δόθηκε μία από τις μεγαλύτερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης τον Αύγουστο του 1826, γνωστή ως η «μάχη του Χαϊδαρίου», με τον Στρατάρχη Γεώργιο Καραϊσκάκη και τον Γάλλο φιλέλληνα Κάρολο Φαβιέρο, ηγούμενοι 2500 ατάκτων πολεμιστών να αντιμετωπίζουν την στρατιά του Κιουταχή, ο οποίος πολιορκούσε την Ακρόπολη των Αθηνών.
Η προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη μπροστά στον πύργο Παλατάκι (φωτ. Σπ. Παναγιωτόπουλος)Τα σχεδια-γράμματα των μαχών που έλαβαν χώρα στο Χαϊδάρι

23- ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 1827
Θάνατος του Γ. Καραϊσκάκη εις Ν. Φάληρον. Την προηγουμένην είχε τραυματισθεή μυστηριωδώς κατά την διάρκειαν συγκρούσεως με τις δυνάμεις του Κιουταχή.


Ο θάνατος του Καραϊσκάκη, ξυλογραφία
Σπύρου Βασιλείου
Στις 23 Απριλίου 1827 ξεψυχάει άδοξα ο Καραϊσκάκης, ο δοξασμένος ήρωας της Επανάστασης, ο ελευθερωτής της Ρούμελης,
Ο πίνακας απεικονίζει την άφιξη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο για την απελευθέρωση της Αθήνας από την πολιορκία των Τούρκων.


Άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο (Κωνσταντίνος Βολανάκης)


Το Διάταγμα Μαυροκορδάτου σύστασης δικαστηρίου για την καταδίκη του Καραϊσκάκη (Ελληνικά Χρονικά, 29-9.4.1824.)
ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
-Τάσι, καρυοφίλλι, πέλεκυς, παλάσκα.
Ι. Μονή Τατάρνας Αιτωλοακαρνανίας

Τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 ήταν πολεμικό ορμητήριο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.Ι.ΜΟΝΗ ΤΑΤΑΡΝAΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ - Fourtounis
Η επιχρύσωση ή το «πουκάμισο», όπως λέγεται στους επιχρυσωτές, έγινε το 1824 από τον Γεώργιο Καρανίκα, με έξοδα, τάμα από τον τρανό ηρωικό πολέμαρχο Ρούμελης, στρατηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, καθώς μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγιάς που γράφει: «Η Παντάνασα δι εσόδων και γεναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρι Γεωργίου Καρανίκα, 1824», χάραξε ο χρυσοχόος στην εικόνα. Ψηλά, στις γωνιές της εικόνας τα μονογράμματα ΜΡ ΘΥ, κάτω δεξιά Η Παντάνασα και πάνω από το φωτοστέφανο του Χριστού ανάγλυφα τα γράμματα IC XC.


Ο ιστορικός πεζόδρομος της οδού Στρατάρχου Καραϊσκάκη, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της πόλης Αθήνα

http://www.myriobiblos.gr/afieromata/1821_2007/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου